top of page
Noa.siken.jpg

Varför bildterapi?

Kanske har du redan provat KBT eller andra former av samtalsterapi, fysisk träning eller medicinering och sjukskrivning? Sådant som går att få via vårdcentraler. Men vad gör du sedan, om du känner att det inte riktigt fungerar för dig?

 

Bildterapi i form av symboldrama är en kraftfull metod, som ibland används då försvar annars hindrar kontakten med känslorna. För patienter som helst inte pratar så mycket kan metoden också vara enklare. Forskning finns också som visar att symboldrama - som inkluderar lätt hypnos - är effektivt vid depressioner och utbrändhet (Christina Blomdahl, avhandling 2017). Metoden i sig är vad man kallar ”helande” oavsett vilka verbala tolkningar som görs kring bilderna. Idag används den av allt fler psykoterapeuter. I korthet går det ut på man tillsammans samtalar kring de inre föreställningar du som patient får – och visuellt även kan teckna ner - kring vissa givna teman som du aktivt föreställer dig.

Det handlar inte alls om hur skickligt du kan använda penna, färg och papper. Bildernas kommunikativa kvaliteter fungerar oftast väldigt bra oavsett skicklighet. Men själva görandet är en del av terapiprocessen. I dag då vi lever i en informationsstress behöver vi ibland vila oss från det som endast stimulerar de kognitiva processerna i hjärnans vänstra halva. Ett sätt är att just utöva kreativa aktiviteter som t.ex. bildskapande, som aktiverar höger hjärnhalva.  Med en större balans mellan höger och vänster hjärnhalva får vi ett ökat välbefinnande.

 

Länder som drabbats av krig har utvecklat en större variation av terapiformer och mer forskning görs kring dessa. Freud, Jung, Klein, Kristeva, Lacan, Winnicott, Leuner verkade alla i krigsdrabbade länder. Vartefter har metoderna även nått hit, men finns mest hos privatpraktiserande psykoterapeuter. Exempelvis har nya former av traumaterapi, hypnos och symboldrama börjat bli tillgängligt även i Sverige.

 

bottom of page